Όρος Κερκέτιον

Ο Κόζιακας ή Κερκέτιον όρος είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων που αποτελεί ουσιαστικά τμήμα της νότιας Πίνδου. Η βλάστηση της περιοχής περιλαμβάνει φρύγανα, ξηρά ασβεστολιθικά λιβάδια, ξηρά πυριτικά λιβάδια και αυτόχθονα δάση κωνοφόρων. Είναι χαρακτηριστική και ενδιαφέρουσα η βλάστηση και η χλωρίδα των βραχωδών βιοτόπων όπως οι λιθώνες, οι εκτεθειμένες βραχώδεις επιφάνειες και οι απότομοι γκρεμοί. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα, ενώ πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού.

Στην περιοχή του Κόζιακα υπάρχουν 11 είδη της χλωρίδας που είναι ενδημικά ή προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία.

Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη άγριας πανίδας που φιλοξενεί, είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, τον λύκο  και το αγριόγιδο. Το βουνό φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς μεγάλων αρπακτικών, κυρίως γυπών, και έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Χαρακτηριστικά είδη είναι: το όρνιο και ο Χρυσαετός.

Μέλι Κερκέτιον
Καθώς η πρώτη ακτίνα του ουρανού φωτίζει εσάς πριν φωτιστούν οι κάμποι, θέλω κ'εγώ μεσ'το δικό μου νου το φως το αληθινό να πρωτολάμπει.

(Το τραγούδι των βουνών, Κωστής Παλαμάς)
Λουλούδια και φυτά στο όρος Κερκέτιον
Λουλούδια και φυτά στο όρος Κερκέτιον
Λουλούδια και φυτά στο όρος Κερκέτιον