Σχετικά με εμάς
Το “μέλι Κερκέτιον”, αποτελεί μία οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση με έδρα τον συνοικισμό Παλαιοχωρίου, στην γραφική και πανέμορφη κοινότητα της Πιάλειας στον Δήμο Πύλης Τρικάλων, στην κεντρική Ελλάδα. Αποτελείται από έναν μικρό σχετικά αριθμό μελισσοσμηνών, τα οποία μεταφέρονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποκλειστικά σε ανθοφορίες ημιορεινών και ορεινών περιοχών της κεντρικής Ελλάδας, στις οροσειρές του «Κόζιακα» και των «Αγράφων» της ανατολικής Πίνδου, μακριά από ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες, αυτοκινητόδρομους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι μελισσούλες μας στα παρθένα αυτά δάση, παράγουν ένα μέλι απόλυτα αγνό, το οποίο εμείς φροντίζουμε να φθάνει στο τραπέζι σας εξίσου αγνό και ανεπεξέργαστο, διατηρώντας απόλυτα τα ιδιαίτερα θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.
Η επωνυμία “ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ”, πηγάζει από την αρχαία ονομασία του σημερινού όρους “KOZIAKAΣ”, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται η έδρα του μελισσοκομείου μας, η κοινότητα της Πιάλειας, στο οποίο ζούμε, δραστηριοποιούμαστε και διατηρούμε για ένα διάστημα του έτους (διαχείμαση) τα μελισσάκια μας. Πρόκειται για περιοχή “natura 2000” η οποία διατηρεί σημαντικά συστήματα οικοτόπων, στα οποία συναντώνται πολλά ενδημικά είδη της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής. Ιστορικά, σύμφωνα με καταγραφές θεωρείται πατρίδα του «Ασκληπιού», του πρώτου γιατρού της αρχαιότητας, ο οποίος λατρεύτηκε ως θεός στον αρχαίο Ελλαδικό χώρο.
Ο θαυμασμός και η τεράστια αγάπη μας για την μέλισσα και τα προϊόντα της αλλά και η μεγάλη αυτή ιστορικότητα της περιοχής μας, μας έδωσε την απαιτούμενη ώθηση ώστε πριν λίγα χρόνια να ξεκινήσει το ταξίδι μέσω του οποίου επιδιώξαμε με σεβασμό στις μέλισσές μας και τον κόπο τους, στον κόπο μας, αλλά και στην επιθυμία όλων μας για αγνά, ποιοτικά προϊόντα, να μετατρέψουμε το μεράκι σε αναζήτηση και την αναζήτηση σε γνώση. Και έτσι, με υπομονή αλλά ταυτόχρονα με ενθουσιασμό και περίσσιο ζήλο, το ταξίδι αυτό συνεχίζεται και βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε πλέον να σας γνωρίσουμε τα αποτελέσματα της πολύχρονης αυτής αναζήτησης, όπως το μοναδικό μας μέλι, η φρέσκη γύρη, ο βασιλικός πολτός μας και η θαυματουργή πρόπολη, αλλά και το απόλυτα φυσικό κερί μας.
Πιάλεια το χωριό του Ασκληπιού
Ο Ασκληπιός θεωρούνταν θεός της Ιατρικής και λατρευόταν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Αναφέρεται ως ο δάσκαλος του Ιπποκράτη. Η ημερομηνία γέννησής του, ανάγεται στα 1247 π.Χ. στην αρχαία Τρίκκη, σημερινά Τρίκαλα, όπου ίδρυσε το αρχαιότατο και επιφανέστατο “Ασκληπιείο” του αρχαίου κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ασκληπιός ανηφόριζε στις πλαγιές του όρους “ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ”, για να συλλέξει τα περίφημα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα με τα οποία παρασκεύαζε τα ξακουστά του ιάματα, για την ίαση των ασθενών του. Η παρασκευή τους, γινόταν στο πρώτο “φαρμακοτριβείο”- “ιερό” του κόσμου, που τοποθετείται στην περιοχή της Αρχαίας Πιάλειας, σημερινή Πιάλεια, ενώ ερείπια υπάρχουν έως και σήμερα εντός κάστρου της Μυκηναϊκής εποχής, στην θέση «Παλαιόκαστρο» στον συνοικισμό Παλαιοχωρίου και ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Π. Καστριώτη σε ανασκαφές που έγιναν το 1902, με πλήθος ευρημάτων. Περίοπτη θέση ανάμεσα σε αυτά, κατέχουν τα ανευρεθέντα σύμβολα του Ασκληπιού, όπως το φίδι, το ραβδί, τα κύπελλο και ο κύων, ευρήματα τα οποία ενισχύουν τόσο την άποψη του επικεφαλούς αρχαιολόγου, όσο και την συν το χρόνο ευρέως επικρατούσα πεποίθηση, ότι η αρχαία Πιάλεια αποτελεί τον τόπο γέννησης και την πατρίδα του Ασκληπιού.